Najčešće postavljana pitanja

Na ovoj stranici ćete imati sva najčešće postavljena pitanja i odgovore na njih

Homologacija i najčešća pitanja

Tip, varijanta, izvedba i odgovarajući komercijalni naziv koje Vas molimo da navedete u spisku čiju smo Vam formu dostavili trebaju biti uneseni upravo kako su definisani u procesu odobrenja tipa vozila i kako se navode u COC dokumentu (ako je primjenjivo) ili potvrdi proizvođača. S tim u vezi predlažemo da kontaktirate odgovarajuću službu Vašeg proizvođača. Trebalo bi, na primjer, da su za vozila kategorije M1 koja su prošla proces jedinstvene evropske homologacije tipa vozila (WVTA) poštovana uputstva navedena na listu u prilogu ovog odgovovora. Pretpostavljamo da, na primjer, kod Renaulta vjerovatno postoji JZ / JZ0F / JZ0FB6 / MEGANE SCENIC. Međutim, vjerujemo da razumijete da nismo mi u poziciji definisati način na koji proizvođači vozila obilježavaju tip (type) / varijantu (variant) / izvedbu (version) /komercijalni naziv (commercial name) vozila koja proizvode. PRILOG UZ ODGOVOR.
COC dokument (eng. Certificate Of Conformity) je dokument izdan od strane proizvođača kojim se potvrđuje da vozilo pripada tipu homologovanom u skladu sa odgovarajućom Whole Vehicle Type Approval direktivom Evropske unije (npr. 2007/46/EC) i da je usklađeno sa odnosnom regulativom u vrijeme njegove proizvodnje.
U pogledu homologacije tipa vozila. Pravilnikom je predviđeno da se u slučaju homologacije tipa vozila pred Ministarstvom „pojavljuje“ bilo ovlašćeni zastupnik (predstavnik) proizvođača (...lice sa sjedištem u Bosni i Hercegovini koje je proizvođač vozila pisanim putem ovlastio da ga zastupa kod Ministarstva...), bilo proizvođač vozila, uključujući i inostranog. Dakle, naprijed pomenutu potvrdu statusa i pisano ovlašćenje dostavlja proizvođač vozila. U pogledu homologacije pojedinačnog vozila. Ukoliko za neku marku postoji ovlašćeni zastupnik (predstavnik) proizvođača u Bosni i Hercegovini, tada, kako je to Uputstvom o homologaciji pojedinačnog vozila predviđeno, i potvrdu proizvođača izdaje ili COC dokument provjerava upravo ovlašćeni zastupnik u BiH ili, u krajnjem, proizvođač vozila. Ukoliko za neku marku nema ovlašćenog zastupnika (predstavnika) proizvođača u BiH ostavljena je mogućnost da ove poslove obavi i ovlašćeni zastupnik proizvođača u inostranstvu, kako je Uputstvom o homologaciji pojedinačnog vozila predviđeno. U ovom slučaju, dokument izdat od proizvođača koji ste nam dostavili u prilogu bi, po našem mišljenju, bio dovoljan za potvrdu Vašeg statusa za obavljanje ovih poslova.
a) Odluka o broju za homologaciju prijavljenih varijanti i izvedbi nekog tipa je na Vama, odnosno ovlascenom predstavniku proizvodjaca u BiH. Medjutim, predlazemo da sacekate cjenovnik u procesu homologacije u BiH kako biste mogli donijeti optimalnu odluku, buduci da ocekujemo da ce broj prijavljenih varijanti i izvedbi uticati na cijenu. Sto se samih obrazaca tice oni su OK. Trebalo bi na VIN obrascu dodati i polozaj na vozilu, a uz spisak varijanti i izvedbi i objasnjenje strukture.
b) Sto se tice spiska koji Vas molimo da nam dostavite isti bi sluzio za inicijalno punjenje baze informacionog sistema u procesu homologacije. Svrha ovog koraka je, prije svega, da imamo sto je moguce "njezniji pocetak" kako homologacije tipa tako i pojedinacnog vozila. Tako ce npr. pri homologaciji pojedinacnog vozila vlasnici prilagati COC dokument ili potvrdu proizvodjaca, koji su izdani u okviru proizvodjaceve mreze, na kojima su navedeni tip, varijanta, izvedba i odgovarajuca komercijalna oznaka. Otuda npr. ako u tim dokumentima za tip JZ uvjek stoji komercijalna oznaka MEGANE SCENIC bez obzira na varijantu i izvedbu onda je to ono sto i na ovaj spisak treba unijeti. Principjelno, ono sto zelimo unaprijed da definisemo u bazi informacionog sistema za homologaciju mora da se slaze sa onim sto cemo kao podatak dobiti na ulaznom dokumentu od ovlascenog predstavnika proizvodjaca vozila. Zbog toga smo i rekli da je neizmjerno bitno da pri formiranju ovog spiska a i tokom kasnijeg rada pokusamo biti dosljedni.
c) Oko provjere COC dokumenta kroz informacioni sistem. Kako bismo olaksali proceduru pri homologaciji pojedinacnog vozila namjera je da vlasnik vozila koji donosi COC dokument ne mora fizicki doci kod ovlascenog predstavnika proizvodjaca. Naime, on COC dokument predajeu teh. servis. Ovaj ga skenira i tako ucini dostupnim ovlascenom zastupniku. Nakon toga ovlasceni predstavnik provjeri da li je za vozilo sa tom VIN oznakom mogao biti izdan COC sa tim podacima o tome obavjesti teh. servis. Pri tome ostaje otvorena i mogucnost da neko fizicki dodje do ovlascenog zastupnika gdje ce mu biti ovjeren COC.
Potvrdu i ovlašćenje treba predati sa prvim zahtjevom za homologaciju tipa vozila nosiocu Konzorcijuma.
Nažalost, imate organizaciju koja će se morati prilagoditi zahtjevima odredbi Pravilnika, pa u tom smislu i dajemo sledeće odgovore: a) Ukoliko Toyota Adria Predstavništvo u BIH nije pravno lice ne može se pojaviti u ulozi podnosioca zahtjeva za provođenje homologacije tipa vozila. b) Toyota Adria Predstavništvo u BIH ne može raditi pojedinačnu homologaciju, to rade ovlašćeni tehnički servisi. Vaše pitanje se vjerovatno odnosi na to ko može provjeravati podatke iz COC dokumenta i izdavati potvrdu proizvođača. Ove poslove mogu obavljati pravna lica koja za to budu ovlašćena od proizvođača. c) Toyota Adria d.o.o. (Slovenija) ne može podnijeti zahtjev za tipsku homologaciju jer nije pravno lice u BiH. Saradnju u homologaciji pojedinačnog vozila prije svega želimo uspostaviti sa ovlašćenim predstavnikom Toyote u BiH. d) Toyota Motor Europe moze ovlastiti npr. Mašinski Fakultet u Sarajevu, bilo kojeg Toyota partnera u BiH ili bilo koje drugo pravno lice sa sjedištem u BiH. Napominjemo da Toyota može uspostaviti direktan poslovni odnos sa Konzorcijumom u pogledu korišćenja baze podataka o vozilima pri provjeri COC dokumenata i izdavanju Potvrda proizvođača.